Pieczarki nadziewane to pomysł na efektowną przystawkę lub część dania głównego. Jeżeli nie mamy dostępu do dużych pieczarek portobello, możemy użyć ich mniejszych odpowiedników – zwykłych pieczarek. Starajmy się wybrać jak największe okazy.
Pieczarki są dobrymi przenośnikami smaku, każdy aromat chłoną jak gąbka. Połączenia boczku, sera, czosnku i pietruszki sprawdza się tu bardzo dobrze.
To przepis, do którego często powracam.
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 25 min
Liczba porcji: 3
Składniki:
- 6 pieczarek portobello,
- 100 g boczku,
- 100 g tartego sera cheddar,
- 1 mała cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- pęczek pietruszki,
- oliwa z oliwek, sól i pieprz.
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzej do 180 C. Usuń nóżki pieczarek, uważając by nie naruszyć kapelusza. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia połóż pieczarki kapeluszem do dołu. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Piecz przez 15 min.
2. Pokrój boczek, cebulę i czosnek w drobną kostkę. Na patelni na małym ogniu podsmaż boczek, cebulę i czosnek przez ok 8-10 min. Zdejmij z ognia, ostudź.
3. Posiekaj drobno pietruszkę i wymieszaj z zawartością patelni. Dodaj starty cheddar, dopraw solą i pieprzem.
4. Z podpieczonych pieczarek wylej zgromadzoną wodę. Kapelusze możesz lekko docisnąć ręcznikiem papierowym, by zebrać jak najwięcej wody.
5. Przygotowanym farszem napełnij pieczarki. Zapiecz 10 min w 180 C.