Wegańskie curry
Wegańskie curry z batatami i mlekiem kokosowym gotowe na obiad w 45 min, z czego pół godziny robi się samo, czyli gotuje.
Mimo że dane wydaje się orientalne, wszystkie składniki dostaniecie w pierwszym markecie, a na pewno zjecie oryginalny obiad:) Danie można przygotować wcześniej i podgrzać przed podaniem, więc śmiało możesz je wziąć ze sobą na obiad do pracy.
Uwielbiam wszystkie połączenia słodkich smaków z ostrymi, fajnie się uzupełniają. Tu pierwszą rolę grają bataty, które są coraz bardziej popularne w Polsce, a w UK w cenie zwykłych ziemniaków (wiem, to skandal!).
Danie jest pyszne i bardzo sycące. Bardzo polecam!
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 30 min
Składniki:
– 1 łyżka oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego),
– 1 duża cebula, drobno pokrojona,
– 3 cm imbiru, startego lub bardzo drobno pokrojonego,
– 2 ząbki czosnku, drobno pokrojonego,
– 1 papryczka chilli, pokrojona,
– 2 łyżki sosu sojowego,
– 1 kg batatów (4 średnie sztuki), pokrojone w kawałki 2-3 cm,
– 400 ml mleka kokosowego w puszce,
– 400 g obranych i pokrojonych pomidorów w puszce (w sezonie warto użyć świeżych pomidorów, 4-5 sparzonych i pokrojonych sztuk),
-1 czerwona papryka, wyczyszczona i pokrojona,
– garść kolendry (30 g), posiekana (połowa do gotowania, połowa do dekoracji),
– 1 limonka (z połowy będziesz potrzebować soku, drugą połowę zostaw do dekoracji),
– 300 g ugotowanego dowolnego ryżu (polecam basmati lub dziki).
Przygotowanie:
- Rozgrzać olej kokosowy w dużym garnku na średnim ogniu. Gdy się rozpuści, dodać i podsmażyć cebulę z imbirem, czosnkiem i chilli przez 5 min. Dodać sos sojowy.
- Do garnka dodać pokrojone bataty, podsmażać przez 3-4 minut, od czasu do czasu przemieszać. Dodać puszkę mleka kokosowego i puszkę pomidorów. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 min na niewielkim ogniu pod przykryciem.
- Dodać paprykę i gotować kolejne 5 min.
- Odstawić z ognia, dodać połowę liści kolendry i sok z limonki.
- W międzyczasie ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Gotowe curry z batatów podawać na ryżu. Ozdobić na wierzchu kolendrą i kawałkami limonki.
Czy jedliście kiedyś wegańskie curry? Jakie są Wasze ulubione połączenia smakowe? Jeśli ktoś z Was skusi się na zrobienie przepisu, to będzie mi bardzo miło, jeśli podzieli się zdjęciem w komentarzach:)