Sernik z herbatą matcha
Sernik z herbatą matcha to naturalnie zielony sernik. Matcha to sproszkowana zielona herbata, pochodząca z Japonii. Wykorzystuje się ją do robienia napojów, jak i do wypieków.
W samej Japonii matcha jest bardzo popularna, zjadłam tam dużo pysznych słodyczy z zieloną herbatą.
Matcha love #matcha #greentea #love #japaneserestaurant #tabe #heart #london #londyn #uk #japonskarestauracja #zielonaherbata #foodie #weekend #dayoff
Sama raczej nie przepadam za herbatą matcha – w większości miejsc, które je piłam były ledwo do przełknięcia. Moje zdanie zmienił pewien pan Japończyk, który przygotował dla najlepszą matcha latte, jaką kiedykolwiek piłam. Wtedy się okazało, że dobra gatunkowo matcha jest przepyszna jako napój.
Taki sernik z herbatą matcha chodził za mną od już od dawna, jadłam go już kilka razy i bardzo chciałam odtworzyć w warunkach domowych. Warto było go przygotować, jest przepyszny. Jest najlepszy na drugi dzień – najlepiej, by poleżakował całą noc w lodówce.
Składniki:
spód:
– 200 g ciastek owsianych,
– 100 g rozpuszczonego masła
masa serowa:
– 1 kg sera twarogowego (użyłam takiego z wiaderka),
– 6 łyżek herbaty matcha (zmieszanych z gorącą wodą)*,
– 200 g cukru,
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
– 5 jajek,
– 1 łyżka ekstraktu z wanilii.
* 6 łyżek matchy wymieszać z kilkoma gorącymi (nie wrzątkiem) łyżkami wody, do uzyskania pasty i pozbycia się wszystkich grudek. To bardzo ważne by wymieszać dokładnie, bo inaczej w serniku pojawią się grudki.
Przygotowanie:
1. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka pokruszyć w blenderze (lub wrzucić do małego woreczka i rozgnieść dłonią) na pył, rozpuścić masło i wymieszać. Wyłożyć na spodzie tortownicy mocno dociskając. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
2. Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Najlepiej wyciągnąć je z lodówki na ok. 2 godziny przed przygotowaniem. Nagrzać piekarnik góra-dół na 175 C.
3. Do dużej miski przełożyć ser i miksować na średnich obrotach miksera 2-3 min, aż masa będzie gładka. Dodać dokładnie wymieszaną matchę z wodą, miksować do wymieszania sera z matchą.
4. Dodać do masy makę ziemniaczaną, cukier i wanilię, miksować do połączenia składników.
5. Dodawać jajka, miksując przez 20-30 sekund po każdym dodanym jajku (nie dłużej, bo napowietrzony sernik może później opaść).
6. Na niższą półkę piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą. Masę serową wyłożyć na ciasteczkowym spodzie, wyrównać, nakryć folią aluminiową z góry (by się nie spiekł) i wstawić na wyższą półkę piekarnika i piec 15 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 C i piec jeszcze 90 min.
7. Sernik chłodzimy stopniowo: pierwsze 15 min po wyłączeniu piekarnika zostawić w zamkniętym piekarniku; odchylić drzwi piekarnika po kolejnych 15 min. Całkowicie wystudzić i wstawić bez poręczy i przykrycia na całą noc do lodówki (najlepiej wcześniej obroić go nożem wkoło poręczy).
Piliście kiedyś matchę? Jedliście kiedyś jakieś słodycze z dodatkiem zielonej herbaty? Lubicie?